Diyarbakır AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından "AFAD Gönüllülük Projesi" kapsamında Diyarbakır'daki AFAD gönüllüleri tarafından kurulan Telsiz Radyo Amatörleri Arama Kurtarma Afet Haberleşme Doğa Sporları Derneği (AKAD) derneği üyelerine eğitim verildi.
'2022 Afet Tatbikat Yılı' kapsamında planlanan 'Diyarbakır Kentsel Arama Kurtarma Ekipleri Tatbikatını tamamlayan Diyarbakır AFAD, destek gönüllü eğitimlerine devam ediyor.
Diyarbakır İl Afet ve Acil Durum Müdürü İlami Çakmak “AFAD Gönüllülük Sistemi Kapsamında 2022 yılında vatandaşlarımıza yönelik AFAD destek gönüllü eğitimlerimiz devam etmektedir. Bu eğitimler sonuncunda 348 destek AFAD gönüllümüz ve 9041 temel AFAD gönüllümüz göreve hazır hale getirildi.” Dedi.
Gönüllü sayısının artırılması için çalıştıklarına dikkat çeken Çakmak, “AFAD Gönüllüleri almış oldukları eğitimler ile edindikleri bilgi, beceri ve afet öncesi yapacakları hazırlıklar ile sadece kendilerini ve çevresini korumuş olmakla kalmıyor; afetlerin sırası ve sonrasında yapılan çalışmalara verdikleri destek ile afet zararlarının azaltılmasında ve toplum afet direncini artırılmasında büyük rol oynamaktadır. İlimizde AFAD Gönüllük Sistemine kayıtlı AFAD Gönüllü sayımızın artması için tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerimiz hız kesmeden devam edecektir. Tüm halkımızı başta deprem olmak üzere bölgemizin afete dönüşebilecek tehlikelerine karşı bilgilenmek ve hazırlıklı olmak için Afet Farkındalık Eğitimlerine katılmaya ve AFAD Gönüllüsü olmaya davet ediyoruz.” Sözlerine yer verdi.
AKAD Derneğinin eğitim çalışmalarının da tamamlanarak AFAD gönüllü ekibine katıldığını ifade eden Diyarbakır İl Afet ve Acil Durum Müdürü İlami Çakmak, “11-17- Nisan 2022 tarihleri arasında 5 günlük saha eğitimine katılan AKAD Derneği üyelerine hafif arama kurtarma yangın insani yardım ve psikososyal ve temel ilk yardım eğitimlerini verdik. Eğitimler; arama kurtarma ekiplerinin oluşumu, bina hasar sınıflandırılması ve işaretlenmesi, olay yeri yönetimi ve koordinasyonu, enkaz değerlendirmesi ve sahaya giriş süreci, kurtarma aracı ve kurtarmada kullanılan makinaların tanıtımı, kurtarmada kullanılan ipler ve düğümler, kazazedenin sedyeye alınması ve taşıma usulleri, yüksekten ve derin yerlerden kurtarma konularını kapsıyor. Diyarbakır AFAD ailesi olarak gönüllü ordumuza katılan AKAD Derneği Genel Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Kenan Özgüven Beye ve Değerli Üyelerine Teşekkür eder başarılar dileriz.” Diye konuştu.
AKAD Derneği Genel Başkanı Kenan Özgüven de, AFAD tarafından verilen eğitimlerin çok yararlı olduğunu belirterek, “Temel AFAD Gönüllüsü olmak için gereken eğitimlerimiz AFAD İl Müdürlüğü tarafından tüm üyelerimize verildi. Hafif Arama Kurtarma Eğitimini başarı ile tamamlayarak -Destek AFAD Gönüllüsü- olduk. Oldukça verimli ve uyumlulukla geçen başarılı bir eğitim oldu. Teorik ve pratik olarak aldığımız eğitimleri sahalarda uygulayabilecek niteliğe eriştik. Vatanımıza, milletimize, insanlığa faydalı olabilmek adına hızla ilerliyor ve bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Destek ve yardımlarından ötürü, Diyarbakır İl Afet ve Acil Durum Müdürümüz sayın İlami Çakmak’a, Sosyal Çalışmacı sayın Ayşe Tura’ya, sayın Emrah Cingöz’e ve tüm Eğitmen Hocalarımıza teşekkürlerimizi iletiyoruz. Sahalarda AFAD la birlikte koordineli bir şekilde çalışmaktan memnuniyet duyacağız. Vatanımız, milletimiz, insanlık ve iyilik için her an devletimizin bize vereceği göreve hazırız. Şeklinde konuştu.